Runswick development

0
Have your say

A MODERN house in Runswick Bay, described as the most elegant property in the village is to be extended, despite objections from parish councillors and residents.

Applicants Mr and Mrs Swire of the House on the Wall were granted planning permission by the North York Moors National Park planning committee to add single and two storey extensions and a side balcony to their house.

It was described as built around 1960 to resemble a traditional eighteenth to nineteenth century house, detached and on a prominent site on the sea wall in the conservation area.

Planning officers said they received around 20 objections from the village’s residents to an earlier plan which proposed using timber cladding and a zinc roof.

The extensions aimed at creating a larger family bathroom, an ensuite master bedroom and on the ground floor a larger entrance, separate toilet, shower room and a more open kitchen area.

The two storey rear extension would be in natural stone with a clay pantile roof. The side extension would also be of stone but with a lead sheet roof due to the pitch and its exposure to the sea.

An objector said that the plan was an undesirable attempt to modernise the most elegant property in the village.

Planning officers said that as the house was a modern interpretation of a traditional property it was wholly appropriate to consider a modern stile for the extension.

Recommending approving the plan they said that the alterations and extensions were of an appropriate size and design and did not detract from the character of the original dwelling or its conservation area setting.